Blogger Widgets

Wednesday 27 February 2013

MAKANAN UNTUK KANSER


Makanan untuk mengelakan kanser

Kanser ialah penyakit yang digeruni setiap antara manusia. Tanpa disedari pemakanan juga kadang kala menjadi punca seseorang itu mendapat kanser dan pemakanan jugalah yang dapat mengelakkan kita dari penyakit ini.mungkin ramai  yang tidak tahu tentang makanan yang boleh membantu kita untuk mengelak dari penyakit ini.

Perhubungan antara pemakanan dan kanser membawa saya untuk berkongsi informasi yang saya dapat tentang senarai pemakanan yang kalau boleh dielakkan ( kentang goreng, hrmm) juga makanan yang kita perlu atau patut ambil ( ulam ulaman)

Di dalam buku Cancer: 101 Solutions to a Preventable Epidemic (New Society Publishers, 2007) penulisnya Liz Armstrong, Guy Dauncey dan Anne Wordsworth mennimbangkan tentang kepentingan untuk memakan makanan dan minuman yang tertentu untuk mengelakkan kanser. Senarai dibawah adalah antara cadangan mereka:

1. sayuran seperti brokoli, kobis bunga, kobis, kubis      Brussels, bok choy .
    Sayuran ini mengandungi bahan anti kanser yang tinggi     seperti isothiocyanates.

2. ulaman ulam.

3. bawang putih, bawang merah, kerang, bawang bakung,

4. the hijau yang kaya dengan anti oksidan

5. tomato yang terkenal dengan flavenoid lycopene


No comments:

Post a Comment