Makanan untuk mengelakan kanser
Kanser ialah penyakit yang digeruni setiap antara manusia.
Tanpa disedari pemakanan juga kadang kala menjadi punca seseorang itu mendapat
kanser dan pemakanan jugalah yang dapat mengelakkan kita dari penyakit
ini.mungkin ramai yang tidak tahu
tentang makanan yang boleh membantu kita untuk mengelak dari penyakit ini.
Perhubungan antara pemakanan dan kanser membawa saya untuk
berkongsi informasi yang saya dapat tentang senarai pemakanan yang kalau boleh
dielakkan ( kentang goreng, hrmm) juga makanan yang kita perlu atau patut ambil
( ulam ulaman)
Di dalam buku Cancer: 101 Solutions to a Preventable Epidemic (New Society Publishers, 2007) penulisnya Liz Armstrong, Guy
Dauncey dan Anne Wordsworth mennimbangkan tentang kepentingan untuk memakan
makanan dan minuman yang tertentu untuk mengelakkan kanser. Senarai dibawah
adalah antara cadangan mereka:
1.
sayuran seperti brokoli, kobis bunga, kobis, kubis Brussels , bok choy .
Sayuran ini mengandungi bahan anti kanser
yang tinggi seperti isothiocyanates.
2.
ulaman ulam.
3.
bawang putih, bawang merah, kerang, bawang bakung,
4.
the hijau yang kaya dengan anti oksidan
5.
tomato yang terkenal dengan flavenoid lycopene
No comments:
Post a Comment